Asuntojen hinnat
Asunnon hinta-arvioita on useanlaisia.

Asunnon hinta-arvio: opas arvion tekemiseen

Asunnon arvo /
8.9.2024

Kun olet harkitsemassa asuntosi myyntiä, yksi tärkeimmistä vaiheista on pyytää asunnon hinta-arvio kiinteistönvälittäjältä. Asunnon oikean hinnan määrittäminen on avainasemassa, jotta myynti sujuu nopeasti ja saat asunnostasi parhaan mahdollisen hinnan.

Miksi asunnon hinta-arvio on tärkeä?

Asunnon hinta-arvion teettäminen ei ole tarpeen vain myyntiä varten. Voit hyötyä siitä myös silloin, kun haluat neuvotella nykyisen asuntolainasi ehdot uudelleen, lyhentää lainanlyhennyksiä tai olet vain utelias asuntosi markkina-arvosta. Arvio antaa sinulle arvokasta tietoa asuntosi nykyisestä markkina-arvosta ja siitä, missä asemassa olet esimerkiksi lainaneuvotteluissa.

Arvioita on erityyppisiä, kuten pankki-arvio, markkina-arvio tai verkossa tehtävä arvio.

Pankkiarvio asunnosta

Pankkiarvio on kirjallinen dokumentti, jota voit käyttää esimerkiksi lainaneuvotteluissa tai asuntolainan lyhennyksiä suunnitellessasi. Tällaisen arvioinnin tekee usein pankin hyväksymä arvioija tai kiinteistönvälittäjä. Pankkiarvion hinta vaihtelee yleensä 150–250 euron välillä. Tämä arvio auttaa saamaan tarkemman kuvan asuntosi arvosta, jota voit hyödyntää esimerkiksi lainaehtojen neuvottelussa.

Markkina-arvio asunnosta

Markkina-arvio on yleisin asunnon hinta-arvion tyyppi, joka tehdään silloin, kun harkitset asuntosi myyntiä. Tämä arvio antaa käsityksen asuntosi arvosta nykyisessä markkinatilanteessa. Useimmat kiinteistönvälitystoimistot tarjoavat markkina-arvioita maksutta ja arviointi tapahtuu usein asunnon tarkastuksen yhteydessä. Tämän tyyppinen arvio auttaa asettamaan realistisen lähtöhinnan ja ymmärtämään, kuinka paljon voit mahdollisesti saada asunnostasi myydessä.

Verkkoarvio asunnosta

Verkkoarvio on yleensä asunnon perustietoihin pohjautuva hinta-arvio. Se tehdään, kun haluat tietää asuntosi nykyisen arvon ja mahdollisesti harkitset sen myyntiä. Tiedot kerätään erillisen verkkolomakkeen kautta, eikä arviointiin sisälly välittäjää. Etuna on, että saat vastauksen yleensä välittömästi. Verkkoarvioissa voi kuitenkin esiintyä pieniä virhemarginaaleja, koska kaikki tarvittavat tiedot eivät aina ole käytettävissä. Arviot perustuvat yleensä tilastoihin, mutta antavat silti hyvän suuntaa-antavan kuvan asunnon arvosta. Tämä arvio auttaa ymmärtämään asunnon arvon kehitystä.

Asunnon hinta-arvio käytännössä

Arviointi alkaa usein sillä, että välittäjä kerää tietoja asunnostasi ja sen sijainnista. Tämä sisältää tietoja tontista, rakennuksesta ja alueen muista myydyistä kohteista. Itse arvioinnissa välittäjä vierailee asunnossasi ja tarkastaa sen sisä- ja ulkotilat. Välittäjä käy kanssasi läpi myös asunnon kunnon ja asiakirjat, kuten pohjapiirrokset, tehdyt remontit ja kuukausittaiset kulut.

Asunnon hinta-arvio on tarkempi, kun välittäjä saa kattavasti tietoa asunnostasi. Voit itse edesauttaa arviointia valmistelemalla tärkeät asiakirjat, kuten pohjapiirrokset, remonttidokumentit ja kauppakirjat valmiiksi. Mieti kotisi erityispiirteitä, kuten ainutlaatuisia ratkaisuja tai lähialueen etuja. Ole valmis keskustelemaan välittäjän kanssa asunnon vahvuuksista ja mahdollisista heikkouksista. Arvioinnin jälkeen saat suullisen markkina-arvion asunnostasi. Jos tarvitset kirjallisen arvioinnin esimerkiksi pankkiasi varten, tämä kannattaa mainita välittäjälle etukäteen.

Tekijät, jotka vaikuttavat asunnon hinta-arvioon

Kun välittäjä tekee asunnon hinta-arvion, hän ottaa huomioon useita eri tekijöitä:

  • Sijainti: Sijainnilla on suuri vaikutus asunnon arvoon. Lähialueen palvelut, koulut, julkinen liikenne ja luonnon läheisyys ovat tärkeitä hintatekijöitä.

  • Asuntomarkkinat: Nykyinen markkinatilanne on tärkein tekijä. Välittäjä vertaa asuntosi arvoa samanlaisten asuntojen myyntihintoihin alueella.

  • Asunnon koko ja kunto: Asunnon pinta-ala, huoneiden määrä ja yleinen kunto vaikuttavat suoraan arvioon. Uudet tai remontoidut keittiöt ja kylpyhuoneet voivat nostaa asunnon arvoa merkittävästi.

  • Käyttökustannukset: Välittäjä tarkastelee myös käyttökustannuksia, kuten kiinteistöveroa, sähköä ja lämmitystä. Korkeat käyttökustannukset voivat vähentää asunnon houkuttelevuutta ostajien silmissä.

Asunnon hinta-arvio on tärkeä askel, kun suunnittelet asunnon myyntiä tai haluat selvittää asuntosi markkina-arvon. Riippumatta siitä, tarvitsetko suullisen markkina-arvion tai kirjallisen pankkiarvion, valmistautuminen arviointiin huolella auttaa sinua saamaan tarkan kuvan asuntosi arvosta. Hanki tarvittavat asiakirjat ja ole valmis keskustelemaan välittäjän kanssa asuntosi vahvuuksista ja heikkouksista – näin saat parhaan mahdollisen tuloksen.


Asuntojenhinnat.fi palvelu on seurannut asuntomarkkinaa aktiivisesti vuodesta 2014 lähtien. Tuottamaamme sisältöä on siteerattu useissa medioissa. Tavoitteenamme on tarjota laadukasta sisältöä asuntomarkkinan kehityksestä ja siihen liittyvistä ilmiöistä.