Asuntojen hinnat

Kahden asunnon loukku – miten välttää taloudelliset haasteet asuntokaupoissa?

Asunnon ostaminen /
24.8.2024

Asuntokaupat voivat olla jännittävä, mutta myös stressaava vaihe elämässä, erityisesti silloin, kun uusi asunto on jo hankittuna ennen vanhan myymistä. Tämä tilanne, joka tunnetaan kahden asunnon loukkuna, voi aiheuttaa merkittäviä taloudellisia paineita, jos sitä ei hallita huolellisesti. Miten sitten välttää kahden asunnon loukku ja mitkä ovat parhaat käytännöt asunnonvaihdon sujuvoittamiseksi?

Vanhan asunnon myynti ennen uuden ostoa

Yksi turvallisimmista tavoista välttää kahden asunnon loukku on vanhan asunnon myynti ennen uuden ostoa. Tämä strategia eliminoi riskin joutua maksamaan kahden asunnon kustannuksia samanaikaisesti, kuten lainanhoitokuluja, kiinteistöveroja ja ylläpitokustannuksia. Taloudellisessa mielessä tämä on varmin tapa, mutta se vaatii kärsivällisyyttä ja suunnittelua. Jos uusi koti ei ole heti saatavilla, voi olla tarpeen harkita väliaikaisasuntoa, jotta vältytään kiireelliseltä päätöksenteolta uuden kodin hankinnassa.

Väliaikaisasunto ratkaisuna

Väliaikaisasunto vuokrattuna voi olla hyvä ratkaisu, jos haluat myydä vanhan asuntosi ennen uuden ostoa. Tämä antaa sinulle aikaa etsiä uutta kotia ilman kiirettä ja estää kahden asunnon kulujen kasaantumisen. Vaikka väliaikaisanto tuo mukanaan lisäkustannuksia, se voi silti olla taloudellisesti järkevämpi vaihtoehto kuin kahden asunnon loukku. Vuokra-asuntoa valittaessa on hyvä harkita toistaiseksi voimassa olevaa vuokrasopimusta, joka antaa joustavuutta uuden asunnon löytyessä.

Ehdollinen ostotarjous

Jos päätät etsiä uutta asuntoa ennen kuin vanha on myyty, ehdollinen ostotarjous voi olla hyvä ratkaisu. Ehdollinen tarjous tarkoittaa, että uuden asunnon kaupat toteutuvat vasta, kun vanha asunto on myyty. Tämä vähentää kahden asunnon loukun riskiä, mutta voi toisaalta tehdä ostotarjouksestasi vähemmän houkuttelevan myyjälle. Myyjät saattavat suosia sitovia tarjouksia, joissa ei ole ehtoja, mutta markkinatilanteesta riippuen ehdollinen tarjous voi olla neuvoteltavissa.

Rahoituksen optimointi

Jos kahden asunnon loukku on väistämätön, on tärkeää neuvotella pankin kanssa rahoitusjärjestelyistä, kuten lyhennysvapaista kuukausista tai lainan uudelleenjärjestelystä. Tämä voi helpottaa taloudellista painetta ja antaa sinulle enemmän aikaa vanhan asunnon myyntiin. Lisäksi kannattaa harkita vanhan asunnon vuokraamista, jos myynti viivästyy. Tämä voi auttaa kattamaan kuluja ja vähentää taloudellista stressiä.

Huolellinen suunnittelu pelastaa

Kahden asunnon loukku voi aiheuttaa merkittäviä taloudellisia haasteita, mutta huolellisella suunnittelulla ja harkituilla ratkaisuilla se voidaan välttää tai sen vaikutuksia voidaan lieventää. Vanhan asunnon myynti ennen uuden ostoa, harkitsemalla väliaikaisasuntoa, tekemällä ehdollisia ostotarjouksia ja neuvottelemalla pankin kanssa rahoituksesta voit minimoida riskit ja tehdä asunnonvaihdosta sujuvampaa ja vähemmän stressaavaa. Asiantuntijoiden, kuten kiinteistönvälittäjien ja pankkiasiantuntijoiden, hyödyntäminen voi olla ratkaisevan tärkeää onnistuneen asuntokaupan varmistamiseksi.


Asuntojenhinnat.fi palvelu on seurannut asuntomarkkinaa aktiivisesti vuodesta 2014 lähtien. Tuottamaamme sisältöä on siteerattu useissa medioissa. Tavoitteenamme on tarjota laadukasta sisältöä asuntomarkkinan kehityksestä ja siihen liittyvistä ilmiöistä.