Asuntojen hinnat

Ehdollinen ostotarjous asuntokaupassa

Asunnon ostaminen /
9.9.2024

Asunnon ostaminen on usein yksi elämän suurimmista taloudellisista päätöksistä. Sekä ostajan että myyjän suojaamiseksi on olemassa useita oikeudellisia työkaluja, joista yksi yleisimmin käytetty on ehdollinen kauppasopimus. Mutta mitä ehdollinen kauppasopimus tarkoittaa, ja missä tilanteissa sitä käytetään? Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä sinun tulee tietää ehdollisista kauppasopimuksista, niiden tarkoituksesta, yleisistä ehdoista ja siitä, miten ne vaikuttavat asuntokauppaan.

Mikä on ehdollinen ostotarjous?

Ehdollinen ostotarjous toisin sanoen ehdollinen kauppasopimus on sopimus, jossa asunnon osto tulee voimaan vain, jos tietyt ehdot täyttyvät. Nämä ehdot voivat liittyä esimerkiksi rahoitukseen tai kuntotarkastukseen, ja sekä ostaja että myyjä voivat asettaa ehtoja. Sopimus suojaa osapuolia siltä, että heidän ei tarvitse sitoutua kauppaan, jos jokin odottamaton tilanne estää kaupanteon.

Ehdollisen kauppasopimuksen tarkoitus

Ehdollisen kauppasopimuksen tarkoituksena on antaa sekä ostajalle että myyjälle aikaa varmistaa, että kaikki kaupanteon edellytykset täyttyvät, eikä kaupasta tule yllättäviä ongelmia. Tämä vähentää taloudellisten ja oikeudellisten riskien mahdollisuutta, jos kauppaa ei voida toteuttaa ulkoisten syiden vuoksi.

Yleiset ehdot kauppasopimuksessa

Ehdollisen kauppasopimuksen ehdot vaihtelevat tilanteen mukaan, mutta on olemassa muutamia yleisiä ehtoja, jotka usein sisällytetään asuntokauppaan:

1. Rahoitusehto

Yksi yleisimmistä ehdoista on rahoitusehto. Tämä tarkoittaa, että kauppa toteutuu vain, jos ostaja saa pankista tai muulta lainanantajalta lainan. Jos ostaja ei saa lainaa määräajassa, kauppa voidaan peruuttaa ilman seuraamuksia.

2. Kuntotarkastusehto

Toinen yleinen ehto on kuntotarkastukseen liittyvä ehto. Tämä tarkoittaa, että ostajalla on oikeus teettää asunnon kuntotarkastus ennen kuin kauppa tehdään lopullisesti. Jos tarkastuksessa ilmenee vakavia vikoja, ostaja voi vaatia korjausta tai peruuttaa kaupan.

3. Myyntiehto

Tätä ehtoa käytetään usein, jos ostajalla on jo oma asunto, joka tulee myydä ennen uuden asunnon ostoa. Jos ostaja ei onnistu myymään nykyistä asuntoaan määräajassa, hän voi vetäytyä kaupasta.

4. Asunto-osakeyhtiön hyväksyntä

Asunto-osakkeiden kohdalla ehto voi olla se, että asunto-osakeyhtiön hallitus hyväksyy uuden omistajan. Jos hallitus ei hyväksy ostajaa, kauppa ei toteudu.

Kuinka kauan ehdollinen kauppasopimus on voimassa?

Ehdollinen kauppasopimus on voimassa yleensä rajoitetun ajan, joka määritellään sopimuksessa. Yleensä ehtojen tulee täyttyä muutaman viikon tai kuukauden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta. Jos ehdot eivät täyty sovitussa ajassa, sopimus ei sido osapuolia.

Mitä Tapahtuu, jos ehdot eivät täyty?

Jos yksi tai useampi sopimuksen ehdoista ei täyty määräajassa, ostajalla tai myyjällä on oikeus vetäytyä kaupasta ilman seuraamuksia. Tämä on tärkeä osa ehdollisen kauppasopimuksen tuomaa suojaa, sillä se estää osapuolia joutumasta taloudellisiin vaikeuksiin, jos kaupanteon edellytykset muuttuvat.

Esimerkki: Rahoitusehto

Jos kauppasopimuksessa on ehto, että ostajan tulee saada laina, mutta lainaa ei myönnetä, ostaja voi peruuttaa kaupan ilman, että hänen tarvitsee maksaa korvauksia tai muita kustannuksia myyjälle.

Ehdollisen kauppasopimuksen hyödyt ja haitat

Hyödyt Ostajalle

  • Vähentynyt riski: Ostaja voi peruuttaa kaupan, jos rahoitus tai kuntotarkastus ei onnistu.

  • Turvallisuus: Ostaja saa aikaa varmistaa, että kaikki tarkastukset ja ehdot täyttyvät ennen sitoutumista.

Hyödyt Myyjälle

  • Suurempi mahdollisuus kauppoihin: Sallimalla ehdot, myyjä voi houkutella enemmän potentiaalisia ostajia.

  • Suoja: Myyjällä on mahdollisuus asettaa omia ehtoja, esimerkiksi ostajan myyntiehto, suojaamaan omia etujaan.

Haitat

  • Epävarmuus: Kauppa ei ole sitova ennen kuin kaikki ehdot ovat täyttyneet, mikä voi aiheuttaa epävarmuutta molemmille osapuolille.

  • Pidentynyt prosessi: Ehdollinen kauppasopimus voi pidentää kaupantekoprosessia, jos ehtojen täyttäminen vie aikaa.

Ehdollinen kauppasopimus yhteenvetona

Ehdollinen kauppasopimus on oikeudellinen väline, joka suojaa sekä ostajaa että myyjää asuntokaupassa. Ehtojen, kuten rahoituksen, kuntotarkastuksen tai myyntiehdon, avulla osapuolet voivat varmistaa, että kaikki tarvittavat edellytykset täyttyvät ennen sitoutumista. Tämä auttaa vähentämään riskejä ja tuo lisäturvaa kaupantekoon.

Kun olet ostamassa asuntoa, on tärkeää ymmärtää, miten ehdollinen kauppasopimus toimii ja miten se voi vaikuttaa kaupantekoon. Keskustele aina kiinteistönvälittäjän tai lakimiehen kanssa varmistaaksesi, että kaikki ehdot ovat selkeitä ja toteuttamiskelpoisia.

Usein kysytyt kysymykset ehdollisesta kauppasopimuksesta

1. Mitä ehdollinen kauppasopimus tarkoittaa?

Ehdollinen kauppasopimus on sopimus, jossa asunnon kauppa tulee voimaan vain, jos tietyt ehdot, kuten rahoitus tai kuntotarkastus, täyttyvät. Se suojaa osapuolia yllättäviltä tilanteilta, jotka voivat vaikuttaa kaupantekoon.

2. Mitkä ovat yleisimpiä ehtoja kauppasopimuksessa?

Yleisimpiä ehtoja ovat rahoitusehto, kuntotarkastusehto, myyntiehto (ostajan tulee myydä oma asuntonsa ensin) ja asunto-osakeyhtiön hyväksyntä.

3. Kuinka kauan ehdollinen kauppasopimus on voimassa?

Sopimuksen voimassaoloaika määritellään sopimuksessa, ja se voi olla muutamia viikkoja tai kuukausia riippuen ehtojen luonteesta. Jos ehdot eivät täyty tässä ajassa, sopimus ei sido osapuolia.

4. Mitä tapahtuu, jos ehdot eivät täyty?

Jos ehtoja ei täytetä määräajassa, ostaja tai myyjä voi peruuttaa kaupan ilman taloudellisia seuraamuksia tai korvauksia.

5. Voiko kauppa tulla voimaan ilman, että kaikki ehdot täyttyvät?

Ei, ehdollinen kauppasopimus ei tule voimaan ennen kuin kaikki sovitut ehdot ovat täyttyneet. Jos joku ehto jää täyttämättä, sopimus voidaan peruuttaa.

6. Voivatko molemmat osapuolet asettaa ehtoja kauppasopimuksessa?

Kyllä, sekä ostaja että myyjä voivat asettaa ehtoja, jotka suojaavat heidän etujaan. On tärkeää, että kaikki ehdot ovat selkeästi määritelty ja sopimukseen kirjattu.

7. Voidaanko ehtojen täyttämiselle asetettua aikaa pidentää?

Kyllä, ehtojen täyttämiselle asetettua aikaa voidaan pidentää, mutta tästä on sovittava molempien osapuolten kesken ja tehtävä muutokset kirjallisesti sopimukseen.

8. Onko ehdollisten kauppasopimusten käyttö yleistä asuntokaupoissa?

Kyllä, ehdolliset kauppasopimukset ovat erittäin yleisiä. Varsinkin nyt, kun korot ovat olleet aiempaa korkeammat, moni on kirjannut myyntiehdon tarjoukseensa.


Asuntojenhinnat.fi palvelu on seurannut asuntomarkkinaa aktiivisesti vuodesta 2014 lähtien. Tuottamaamme sisältöä on siteerattu useissa medioissa. Tavoitteenamme on tarjota laadukasta sisältöä asuntomarkkinan kehityksestä ja siihen liittyvistä ilmiöistä.