Kiinteistönvälittäjän valinta: Mitä kysyä kiinteistönvälittäjältä?
Kun pohdit asuntosi myyntiä, kiinteistönvälittäjän valinta on keskeisessä roolissa. Välittäjän asiantuntemus ja ammattitaito voivat olla ratkaisevia tekijöitä onnistuneessa asuntokaupassa. Ennen välittäjän valintaa on kuitenkin tärkeää tehdä taustatutkimus ja vertailu.
Miksi valita kiinteistönvälittäjä?
Välittäjät tarjoavat asiantuntemusta ja kykyä arvioida asunnon hintaa markkinoilla. Heidän ammattitaitonsa mahdollistaa asunnon esittelyn potentiaalisille ostajille tehokkaasti.
Paras välittäjä sellainen henkilö, joka on ammattitaitoinen ja osaava ja joka kuuntelee asiakkaan toiveita. Merkittävin kriteeri valinnassa on, että kyseinen henkilö on aidosti kiinnostunut myymään asuntosi ja hänellä on aikaa tehdä sitä. Muita hyviä piirteitä Luotettavuus ja henkilökemia, Neuvottelutaidot ja Suosittelut.
Näitä piirteitä ei saa selvitettyä sähköpostien välityksellä tai puhelimessa, vaan välittäjä on tärkeää kutsua kylään ja kysyä häneltä kysymyksiä, jotka avaavan hänen tapaansa välittää.
Listaamme tähän artikkeliin 10 kysymystä, jotka kannattaa kysyä välittäjältä, kun hän tulee käymään.
10 kysymystä kiinteistönvälittäjälle
Kuinka monta kohdetta sinulla on tällä hetkellä myynnissä?
Välittäjä voi olla muuten täydellinen, mutta jos hänellä on liikaa kohteita tällä hetkellä myynnissä, niin kannattaa katsoa seuraavaa. Jos välittäjällä on kymmeniä kohteita samaan aikaan myynnissä, niin voiko olettaa, että hänellä olisi aikaa hoitaa sinun asuntosi myynti hyvin. Poikkeuksen tähän tekee, että osa välittäjistä tekee pareina tai tiiminä työnä ja jakaa kuorman keskenään ja tuntemat toistensa kohteet kuin omansa. Tällöin kohteiden kokonaismäärä ratkaisee. Tämä asia tosin tulee yleensä selville, kun kysyt kysymyksen välittäjältä.
Kuinka monta vuotta olet toiminut kiinteistönvälittäjänä?
Kokemus alalta varmistaa, että kaikenlaisia henkilöitä ja tilanteita on kohdattu myyntitilanteissa ja ne osataan käsitellä. Vaikka kokemus ei takaa menestystä, kuka haluaa ottaa välittäjän joka on ollut vasta muutaman viikon alalla töissä. Alan kokemusta voidaan paikata tiimin avulla, jos välittäjän apuna on tiimi, joka voi auttaa kinkkisimmissä tilanteissa.
Oletko myymässä asuntoa? Kilpailuta välittäjä ja löydä paras välittäjä asunnollesi.
Oletko osa myyntitiimiä vai toimitko yksin?
Myyntitiimi auttaa kinkkisissä tilanteissa, mutta siitä voi olla myös apua itse ostajien löytämisessä. Jokaisella välittäjällä on oma verkosto ja keskimääräinen asunnon ostaja tekee useamman asuntokaupan elämänsä aikana. Kun välittäjä ottaa kohteen myyntiin, niin hänellä tai hänen kollegoillaan voi olla ostaja jo valmiina. Erityisen tärkeää tämä on arvoasunnoissa, missä ostajakunta on kategorisesti jo pienempi.
Miten hyvin tunnet myytävän asunnon alueen ja sen palvelut?
Aluetuntemus on tärkee jokaiselle välittäjälle. Potentiaalinen ostaja ei välttämättä tunne asuinaluetta kovin hyvin ja osa välittäjän ammattitaidosta on tuoda alueen hyviä puolia esiin.
Asunnon ostajan kannalta on tärkeää tietää onko alueella:
päiväkoteja tai kouluja
ruokakauppoja
ravintoloita
julkisen liikenteen pysäkkejä (bussit, junat)
muita palveluita.
Miten aiot markkinoida asuntoani?
Asunnon myyjänä sinun on hyvä tietää, miten asuntoasi aiotaa markkinoida.
Asuntoja voidaan markkinoida muun muuassa:
internetissä (verkkosivuillaan tai markkinapaikoissa)
lehdissä
sosiaalisessa mediassa
Lisäksi sinun pitäisi tarkistaa, hoitaako välittäjä asunnon stailauksen vai odotetaanko sinun tekevän se, miten asuntonäytöt järjestetään ja kuinka monta kertaa asuntoa esitellään. Selvitä myös onko välittäjällä myös omia vaihtoehtoisia tapoa löytää ostajia, kuten ostotoimeksiantoja.
Mikä on sopimuksen kesto ja minkä suuruinen on välityspalkkio?
Toimeksiantosopimuksen kesto voi olla korkeintaan neljä kuukautta. Nyrkkisääntönä sopimus kannattaa sitoa tyypillisen alueen markkinointiajan pituiseksi. Sopimusta voidaan aina jatkaa myöhemmin, mutta tämä antaa sinulle vapauden vaihtaa välittäjää, jos keskimääräisen myyntiajan sisällä asuntoa ei ole saatu myytyä.
Tyypillisesti välityspalkkio on prosentuaalinen osuus myyntihinnasta. Välityspalkkio vaihtelee 1-5% välillä ja siihen vaikuttaa tyypillisesti sopimuksen sisältö, alue ja asunnon tyyppi. Voit selailla alueesi välityspalkkioita esimerkiksi välittäjän hakupalvelussa.
Joskus välittäjän provisio lasketaan velallisesta hinnasta, varsinkin silloin kun asunto-osakkeella on paljon talonyhtiön velkaa.
Vaihtoehtoisesti palkkio voi olla myös kiinteä summa, mutta tällöin välittäjältä poistuu porkkana saada asunnollesi paras hinta. Kannattaa tämä ottaa huomioon, jos tämänkaltaista sopimusta alat tekemään.
Aiotko pitää lomaa lähiaikoina?
Jos asunto on tarkoitus myydä seuraavan kahden kuukauden aikana, niin on aika oleellista, että välittäjä ei ole neljää viikkoa lomalla tämän aikana. Jos välittäjä aikoo pitää lomaa tällä ajalla, niin ota selvää miten hän aikoo hoitaa kohteen myynnin loma-aikanaan. Selvitä onko hänellä esimerkiksi tiimiä tukena, jotka hoitavat kohteen myyntiä hänen aikanaan.
Loma voi pidentää asunnon myyntiaikaa, mikä tekee myymisestä entistä vaikeampaa. Jos kohde on ollut useita kuukausia markkinalla myynnissä, niin se aiheuttaa ostajassa psykologisen mielleyhtymän, että kohteessa on jotain vikaa.
Kuka järjestää asuntonäytöt?
Tyypillisesti odotetaan, että asunnon esittelyt hoitaa välittäjä kenen kanssa on tehty sopimus. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkansa. Erityisesti tämä voi tulla eteen tilanteissa, missä kuuluisa välittäjä tekee sopimuksen, mutta muut hänen tiimissä esittelee asuntoa. Tässä järjestelyssä ei ole mitään vikaa, kunhan se sinulle sopii ja olet tietoinen asiasta.
Jossain tapauksissa sopimus voidaan laatia niin, että asunnon esittelyt hoidat itse, jolloin välittäjän tehtäväksi jää kohteen markkinointi ja paperityöt.
Miten ja kuinka usein pidämme yhteyttä?
Kommunikaatio myynnin aikana on tärkeää molemmille asunnon omistajalle ja välittäjälle. On tärkeää, että välittäjä on yhteydessä tasaisin väliajoin ja antaa palautetta jokaisen näytön jälkeen.
Onnistuneeseen myyntiprosessiin kuuluu, että molemmat ovat ajantasalla miten myynti etenee ja päätökset seuraavista tehdään samoilla tiedoilla. Esimerkiksi tämä on tärkeää, kun mietitään miten ostotarjoukseen vastataan.
Onko sinulla kysymyksiä minulle?
Kuten työhaastatteluissa, niin tämä kysymys on erittäin tärkeä välittäjän motivaation selvittämiseksi. Tässä selviää, onko välittäjä tehnyt alustavaa selvitystä asuinalueen tai asuntoyhtiön tilasta. Hänellä pitäisi olla tässä vaiheessa on idea, millä hinnalla asuntoa kannattaisia alkaa myymään ja mikä lopullinen hintahaarukka tulee olemaan. Hänen tulisi olla kiinnostunut mitä sinä haluaisit saada asunnosta.
Valitse oikea välittäjä
Kiinteistönvälittäjän valinta on prosessi, joka vaatii huolellista harkintaa. Oikean välittäjän avulla asunnon myyntiprosessi voi olla sujuva ja tehokas. Muista vertailla eri välittäjiä ja tehdä tietoon perustuva päätös. Älä valitse ensimmäistä varteenotettavaa ja haastattele minimissään kahta välittäjää.
Toimiva kiinteistönvälittäjä ymmärtää asiakkaan tarpeet ja toiveet. Kun valitset välittäjää, varmista, että tunnet olosi mukavaksi ja luotettavaksi hänen kanssaan. Ammattitaitoinen välittäjä voi tehdä asuntokaupasta vaivatonta ja antaa sinulle mielenrauhan.